OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
 

DIÉTA‚ ALEBO ŽIVOTNÝ ŠTÝL?

Denný jedálniček

Jedálny lístok na deň:

Pondelok

 

 

R: horký čaj, celozrnný chlieb,rastlinné maslo,debrecínska rolka,grep      
O: prírodná roštenka,varené zemiaky,uhorkový šalát  
V: Grécky šalát,celozrnný chlieb,  
V2: jogurt Vitalinea, / jablko /            
 
  Suroviny váha / g kJ kcal B / g S / g T / g
R: čaj 250 0 0 0,0 0,0 0,0
  chlieb 100 858 205 6,8 40,8 1,2
  debrecínska rolka 50 611 145 10,7 0,0 11,2
  rastlinné maslo - 1 ks mini masla 10 30 7 0,1 0,2 0,8
  grep 150 166 40 0,6 9,0 0,2
               
O: hovädzí roštenec 150 728 172 26,9 0,2 7,2
  cibuľa 10 13 3 0,1 0,6 0,0
  múka hladká 10 141 34 1,0 7,1 0,1
  zemiaky 150 491 117 3,8 25,8 0,3
  olej 10 364 94 0,0 0,0 9,8
  uhorkový šalá 150 159 38 1,5 7,5 0,2
               
               
V: Grécky šalát ( zeleninový šalát ) 200 550 131 7,8 12,4 5,1
  chlieb 50 429 103 3,4 20,4 0,6
  jablko 100 229 55 0,3 12,4 0,4
               
V2: jogurt Vitalinea 125 292 70 5,8 11,1 0,1
5061 1214 68,8 147,5 37,2
Blok textu:  1.Prírodná roštenka
                    400 g hovädzieho mäsa z nízkej roštenky, vývar z kostí, 1 cibuľa, 40 g tuku, 20 g hladkej múky, mleté čierne korenie, soľ
                    Mäso umyjeme a nakrájame na asi 4 plátky.Zľahka ich naklepeme, okraje narežeme, okoreníme, poprášime múkou a prudko opečieme v rozpálenom tuku z oboch strán.
                    Opečené roštenky vyberieme a odložíme do tepla. Na tom istom tuku speníme nadrobno nasekanú cibuľu a pridáme opečené mäso. Podlejeme vývarom, osolíme a zo občasného miešania dusíme domäkka.
                    Podávame s varenými alebo opekanými zemiakmi a zeleninovou oblohou.
                    15.Grécky šalát
                    250 g slaného ovčieho syra,2 hlávky šalátu,2 vajíčka,1 šalátová uhorka,2 paradajky,150 g tmavých olív, 150 g zelených olív, 2 lahôdkové (obyčajné) cibule, štipka oregana, olej, ocot, mleté čierne korenie, soľ.
                    Vajcia uvaríme natvrdo. Zlejeme, prepláchneme studenou vodou, olúpeme a necháme odkvapkať. Uhorku umyjeme, olúpeme a nastrúhame na plátky. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky.
                    Cibuľu očistíme. Jednu nakrájame na rezance, druhú nadrobno. Zmiešame olej, ocot, soľ, korenie a nadrobno nakrájanú cibuľu. Šalátové listy, uhorku, paradajky, cibuľové rezance a olivy rozložíme na tanieri a posypeme štipkou oregana. Pridáme ovčí syr nakrájaný na kocky.
                    Šalát prelejeme marinádou a ozdobíme strúhaným vajíčkom. Nakoniec pridáme pár kvapiek oleja.
                    16.Uhorkový šalát
                    1 väčšia uhorka, 5 strúčikov cesnaku, olej, cukor, ocot, kôpor, mleté čierne korenie, soľ.
                    Uhorku olúpeme, umyjeme a nastrúhame na tenké kolieska. Osolíme, pridáme nastrúhaný cesnak, sladkokyslý nálev bez vody (uhorka pustí veľa vlastnej šťavy) a mleté čierne korenie. Hotový šalát posypeme nasekaným kôprom.
                    Uhorkový šalát môžeme pripraviť aj s kyslým mliekom alebo so smotanou.
 
               

Jedálny lístok na deň:

Útorok

     
R: jablko,grep,banán,pomaranč            
O: hrozno,jablko,banán,mandarínka  
V: jablko,grep,banán,pomaranč  
V2: jablko            
 
  Suroviny váha / g kJ kcal B / g S / g T / g
R: čaj 250 0 0 0,0 0,0 0,0
  jablko 100 229 55 0,3 12,4 0,4
  grep 100 166 40 0,6 9,0 0,2
  banán 100 384 92 1,2 21,4 0,2
  pomaranč 100 178 43 1,0 9,2 0,2
               
               
               
O: hrozno 100 292 70 0,7 16,1 0,3
  jablko 100 229 55 0,3 12,4 0,4
  banán 100 384 92 1,2 21,4 0,2
  mandarínka 100 194 46 0,7 9,9 0,3
               
               
V: pomaranč 100 178 43 1,0 9,2 0,2
  grep 100 166 40 0,6 9,0 0,2
  banán 100 384 92 1,2 21,4 0,2
               
V2: jablko 100 229 55 0,3 12,4 0,4
3013 723 9,1 163,8 3,2
Blok textu:  Ovocie
                    Ovocie je obľúbená zložka našej potravy. Obsahuje dôležité ochranné látky - vitamíny, cukry, soli, organické kyseliny a pektínové látky. Hlavným zdrojom vitamínov je surové ovocie. Obsahuje vitamín C, provitamín A (karotén) a niektoré vitamíny skupiny B. Obsah vitamínu C závisí od druhu ovocia, od jeho zrelosti a od času skladovania. Najviac ho obsahujú šípky, čierne ríbezle, jahody a citrusové plody. Najviac vitamínu C je pod šupkou, preto ovocie podľa možnosti nelúpeme.
                    Provitamín A sa nachádza v tmavšie sfarbených plodoch šípok, marhúľ, broskýň a ríbezlí. Podporuje výstavbu nových buniek, pôsobí pri syntéze bielkovín a pri premene tukov a cukrov v ľudskom organizme.
                    Vitamíny skupiny B obsahuje každé ovocie pod šupkou.Z minerálov obsahuje ovocie hlavne draslík, vápnik, železo a horčík.Čerstvé ovocie obsahuje 80 až 90 % vody a preto rýchlo podlieha skaze.
                    Vitamíny
                    Vitamín A - prekurzorom pri tvorbe v pečeni je známy antioxidant beta-karotén. Je základným rastovým faktorom u detí a dospievajúcej mládeže, nevyhnutným pri raste a celkovej pevnosti kostí a zubov. Hlavným zdrojom v strave je pečeň, mliečne výrobky, žltosfarbená zelenina a ovocie.
                    Vitamín C (kyselina L - askorbová) - aktivuje množstvo enzýmov a hrá dôležitú úlohu pri bunkovom dýchaní. Je dôležitý pre rast a normálnu funkciu kostí, zubov, väziva, chrupaviek a ciev. Chráni organizmus pred nadmerným stresom. Zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám a urýchľuje hojenie rán. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje fyzickú výkonnosť a urýchľuje celkovú regeneráciu organizmu. Telo si z neho nevytvára zásoby, nadbytok sa vylyčuje močom. Preto musí byť v strave pravidelne dopĺňaný.
 
               

Jedálny lístok na deň:

Streda

     
R: horký čaj,hydinová šunka,graham,rastlinné maslo,jogurt      
O: kurča na zelenine,varené zemiaky  
V: šunka v aspiku,tmavý chlieb  
V2: jablko            
 
  Suroviny váha / g kJ kcal B / g S / g T / g
R: čaj 250 0 0 0,0 0,0 0,0
  grahamové pečivo 100 915 219 7,8 43,5 1,0
  hydinová šunka 50 305 73 9,8 0,0 3,6
  rastlinné maslo - 1 ks mini masla 10 30 7 0,1 0,2 0,8
  jogurt - Vitalinea 125 292 70 5,8 11,1 0,1
               
O: kurča 300 1179 282 48,3 0,9 9,3
  cibuľa 10 13 3 0,1 0,1 0,0
  paradajky 100 92 22 0,9 4,2 0,3
  mrkva 100 138 33 0,9 7,3 0,2
  zeler 100 63 15 1,2 2,2 0,2
  olej 10 364 87 0,0 0,0 9,8
  cesnak 10 46 11 0,2 2,6 0,0
  zemiaky 150 491 117 3,8 25,8 0,3
               
V: šunka v aspiku 120 827 197 15,4 0,0 5,4
  chlieb celozrnný 100 858 205 6,8 40,8 1,2
               
V2: jablko 100 229 55 0,3 12,4 0,4
5842 1396 101,4 151,1 32,6
Blok textu: 2.Kurča na zelenine
                    Jedno väčšie kurča,500 g paradajok (alebo paradajkového pretlaku), 400 g mrkvy, 400 g zeleru, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku,2 lyžice oleja, 200 ml hydinového vývaru, sušený tymian, mleté čierne korenie, soľ.
                    Kurča umyjeme, očistíme, osušíme a rozdelíme na 8 častí. Okoreníme. Mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na hrubšie rezance. Paradajky umyjeme, prerežeme na polovice a zbavíme ich jadrovníka. Dužinu nakrájame. Cesnak a cibuľu očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak na plátky. V pekáči zohrejeme olej. Kúsky kurčaťa osolíme a postupne z každej strany opečieme. Vyberieme z pekáča a odložíme na teplé miesto. Mrkvu, cibuľu a zeler dáme do pekáča a dusíme asi 7 minút. Podlejeme trochou hydinového vývaru. Pridáme paradajky, cesnak a krátko spolu podusíme. Prilejeme víno, zvyšok vývaru a necháme prevrieť. Osolíme a okoreníme. K zelenine pridáme štipku sušeného tymianu. Na veľký pekáč dáme zeleninu, na ktorú poukladáme kúsky kuraťa. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút. Dochutíme podľa potreby.
                    Podávame s varenými zemiakmi.
 
               

Jedálny lístok na deň:

Stvrtok

     
R: horký čaj,syrovo - tvarohová nátierka,paprika,rajčina        
O: hovädzie na rasci,tarhoňa,kapustový šalát  
V: chlieb,šunka,eidam,paprika,paradajka  
V2: jablko            
  Suroviny váha / g kJ kcal B / g S / g T / g
R: čaj 250 0 0 0,0 0,0 0,0
  chlieb celozrnný 100 858 205 6,8 40,8 1,2
  syrovo-tvarohová  nátierka 100 280 67 9,7 2,1 1,8
  rajčiny 100 81 19 1,0 3,5 0,2
  paprika 100 85 20 1,2 3,2 0,3
               
O: hovädzie stehno 120 471 112 23,7 0,2 8,9
  cibuľa 10 13 3 0,1 0,1 0,0
  olej 10 364 87 0,0 0,0 9,8
  múka hladká 10 141 34 0,1 7,0 0,2
  koreniny-pochutiny 10 100 20 0,0 0,0 0,0
  tarhoňa 40 732 174 4,7 2,2 3,9
V: chlieb celozrnný 100 858 205 6,8 40,8 1,2
  šunka 50 452 108 10,7 0,0 6,4
  syr Eidam 50 542 128 14,6 0,9 7,3
  paradajka 100 92 22 0,9 4,2 0,3
  paprika 100 85 20 1,2 3,2 0,3
               
  jablko 100 229 55 0,3 12,4 0,4
5383 1279 81,8 120,6 42,2
Blok textu: 212.Syrovo - tvarohová nátierka
                    125 g mäkkého tvarohu, 3 lyžice jogurtu, 125 g nízkotučného syra, 10 g rastlinného nátierkového masla, sladká mletá červená paprika, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ.
                    Do misky vložíme rozotretý mäkký tvaroh, nátierkové maslo, jogurt, syr, soľ podľa potreby a trochu sladkej mletej červenej papriky. Takto pripravené suroviny rozotrieme na jemnú nátierku.Nátierkou natierame čierny chlieb, pečivo alebo hrianky. Pred podávaním posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
                    7.Hovädzie mäso na rasci
                    700 g hovädzieho zadného mäsa, 100 g  nakrájanej cibule, 1 ( PL ) polievková lyžica múky, 1 lyžica oleja, 1 lyžica octu, 1 lyžica rasce, soľ
                    Cibuľu nakrájanú nadrobno udusíme na oleji, mäso nakrájame na kocky a spolu s cibuľou udusíme. Keď je mäso mäkké, pridáme múku, zalejeme vodou, rascu vložíme do gázy a povaríme. Prilejeme ocot a dosolíme a ešte raz prevaríme. Rascu vybereme. Podávame s ryžou alebo s cestovinami.
 
               

Jedálny lístok na deň:

Piatok

     
R: zeleninový šalát  / šopský /            
O: zeleninový šalát  
V: zeleninový šalát  
V2:              
  Suroviny váha / g kJ kcal B / g S / g T / g
R: čaj 250 0 0 0,0 0,0 0,0
  ovčí syr 60 484 115 7,4 5,5 9,0
  paradajka 200 184 44 1,8 8,4 0,6
  paprika 200 170 40 2,4 6,4 0,6
  cibuľa 20 25 6 0,2 1,2 0,1
  feferónka 10 9 2 0,1 0,3 0,0
  olej slnečnicový 10 375 95 0,0 0,0 9,9
O: ovčí syr 60 484 115 7,4 5,5 9,0
  paradajka 200 184 44 1,8 8,4 0,6
  paprika 200 170 40 2,4 6,4 0,6
  cibuľa 20 25 6 0,2 1,2 0,1
  feferónka 10 9 2 0,1 0,3 0,0
  olej slnečnicový 10 375 95 0,0 0,0 9,9
V: ovčí syr 60 484 115 7,4 5,5 9,0
  paradajka 200 184 44 1,8 8,4 0,6
  paprika 200 170 40 2,4 6,4 0,6
  cibuľa 20 25 6 0,2 1,2 0,1
  feferónka 10 9 2 0,1 0,3 0,0
  olej slnečnicový 10 375 95 0,0 0,0 9,9
3741 906 35,7 65,4 60,6
Blok textu: 53.Šalát z pekinskej kapusty
                    500 g pekinskej kapusty, 3 mrkvy, 1 cibuľa, 2 lyžice oleja (slnečnicového alebo olivového), ocot, mleté čierne korenie, soľ.
                    Pekinskú kapustu nakrájame (alebo nastrúhame) na tenké rezance. Cibuľu nakrájame na kolieska, mrkvu umyjeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme olej, ocot, soľ a okoreníme. Podľa chuti osladíme.Všetko dobre premiešame a necháme odstáť na chladnom mieste asi 1 hodinu
                    86.Miešaný šalát
                    200 g uhoriek, 300 g paradajok, 150 g zelenej papriky, 100 g bielej kapusty, 100 g červenej kapusty, 50 g mrkvy, 1 cibuľa, 3 lyžice oleja, 3 lyžice octu, mleté čierne korenie, soľ.
                    Uhorky a mrkvu nakrájame na dlhé pásiky. Paradajky nakrájame na tenké plátky. Papriky zbavíme semien a nakrájame nadrobno. Bielu a červenú kapustu nastrúhame a necháme stáť. Vo veľkej šalátovej mise poukladáme na seba jednotlivé druhy zeleniny.    Osobitne pomiešame olej, ocot, soľ a mleté čierne korenie a zmesou polejeme šalát.
                    118.Šalát z kyslej kapusty
                    500 g kyslej kapusty, 1 cibuľa, olej, mletá červená paprika.
                    K nakrájanej kapuste pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu, posypeme mletou červenou paprikou, polejeme olejom a dobre premiešame.
                    129.Šopský šalát
                    60 g čerstvého ovčieho syra, 200 g paradajok, 200 g zelenej papriky, 2-3 PL oleja, 50 ml octu, 1 cibuľa, feferónky, mleté čierne korenie, soľ.
                    Paradajky, papriky a cibuľu nakrájame nadrobno, dáme na misu a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Olej zmiešame s octom, podľa chuti pridáme i najemno nakrájané feferónky a zmesou polejeme zeleninu. Šalát rozdelíme do misiek, každú porciu ozdobíme nastrúhaným ovčím syrom, dáme do chladničky a vychladené podávame ku grilovanému mäsu.
 
               

Jedálny lístok na deň:

Sobota

     
R: horký čaj,graham,nízkotučný syr,šunka,paradajka,jablko      
O: hovädzie varené,dusená kapusta,zemiaky  
V: dusená zelenina,varené zemiaky  
V2: jablko            
  Suroviny váha / g kJ kcal B / g S / g T / g
R: čaj 250 0 0 0,0 0,0 0,0
  syr nízkotučný 30 % t.v s 50 235 56 5,9 0,2 3,4
  grahamové pečivo 100 915 219 7,8 43,5 1,0
  šunka / varená / 50 452 108 20,7 0,0 6,4
  paradajka 100 92 22 0,9 4,2 0,3
  jablká 100 229 55 0,3 12,4 0,4
               
O: hovädzie stehno 120 712 169 22,4 0,3 8,9
  cibuľa 10 13 3 0,1 0,6 0,0
  pochutiny - koreniny 10 100 25 0,0 1,0 0,2
  kapusta hlávková 250 265 62 3,5 11,5 0,5
  cibuľa 20 25 6 0,3 1,2 0,1
  olej 10 364 87 0,0 0,0 9,8
  zemiaky 150 491 117 3,8 25,8 0,3
V: zeleninová zmes + petržlen. vňať 300 356 85 9,4 16,2 1,3
  olej 10 364 87 0,0 0,0 9,8
  cibuľa 20 25 6 0,3 1,2 0,1
  zemiak 150 491 117 3,8 25,8 0,3
  jablká 100 229 55 0,3 12,4 0,4
5358 1279 79,5 156,3 43,2
Blok textu: 226.Varené hovädzie mäso so zeleninou
                    400 g hovädzieho mäsa, 2 mrkvy, 2 petržleny, 1 mladý pór, pol zeleru, 1 cibuľa, 3 zrnká čierneho a nového korenia, 2PL polievkového korenia, soľ.
                    Mäso umyjeme a vcelku dáme do osolenej chladnej vody.Varíme 1 hodinu. Potom pridáme očistenú cibuľu, nakrájanú mrkvu, zeler, pór a korenie. Všetko uvaríme domäkka.
                    Mäkké mäso vyberieme na tanier, nakrájame na plátky a obložíme uvarenou zeleninou. Podávame s varenými zemiakmi alebo dusenou ryžou,dusenou kapustou, alebo s rôznymi omáčkami - paradajkovou, chrenovou a podobne.
                    225.Dusená kapusta
                    400 g hlávkovej kapusty, 1 lyžica masti, 1 cibuľa, rascu, soľ.
                    Na rozohriatej masti speníme nakrájanú cibulu, pridáme nakrájanú kapustu, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a udusíme domäkka.
                    223.Dusená zelenina
                    mrazená zelenina – 1 sáčok Mexickej zmesi, 1 sáčok koreňovej zmesi, cibuľa – 4 ks, olej – asi 50 g,
                    soľ,sójová omáčka, čierne ml. korenie, pertžalová vňať.
                    Na rozpálenom tuku orestujeme polovicu na drobno posekanej cibule.Keď začína cibuľa karamelizovať, pridáme aj druhú časť cibule a zeleninu.Mierne posolíme pokoreníme,pokapeme sojovou omáčkou a dusíme do polomäkka. Pred dokončenín posypeme vňaťkou a podávame so zemiakom.
 
               

Jedálny lístok na deň:

Nedeľa

     
R: horký čaj,chlieb,syrovo-tvarohová nátierka,paprika,cibuľka      
O: kurací prírodný rezeň na šanpiňónoch, zemiaky,mrkvový šalát  
V: graham,šunka,paprika,paradajka  
V2: joblko            
  Suroviny váha / g kJ kcal B / g S / g T / g
R: čaj 250 0 0 0,0 0,0 0,0
  chlieb celozrnný 100 858 205 6,8 40,8 1,2
  syrovo-tvarohová nátierka 100 280 67 9,7 2,1 1,8
  paprika 100 85 20 1,2 3,2 0,3
  cibuľka 20 25 6 0,3 1,2 0,1
               
O: kuracie prsia 200 734 174 39,6 0,0 1,6
  šampiňóny v konzerve 50 33 8 1,2 0,3 0,3
  cibuľa 20 25 6 0,3 1,2 0,1
  olej 10 364 87 0,0 0,0 9,8
  ryža lúpaná 60 873 208 5,3 47,0 0,4
  zemiaky 150 491 117 3,8 25,8 0,3
               
V: chlieb celozrnný 100 858 205 6,8 40,8 1,2
  šunka / varená / 50 452 108 20,7 0,0 6,4
  paradajka 100 92 22 0,9 4,2 0,3
  paprika 100 85 20 1,2 3,2 0,3
               
  jablká 100 229 55 0,3 12,4 0,4
5484 1308 98,1 182,2 24,5
Blok textu: 212.Syrovo - tvarohová nátierka
                    125 g mäkkého tvarohu, 3 lyžice jogurtu, 125 g nízkotučného syra, 10 g rastlinného nátierkového masla, sladká mletá červená paprika, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ.
                    Do misky vložíme rozotretý mäkký tvaroh, nátierkové maslo, jogurt, syr, soľ podľa potreby a trochu sladkej mletej červenej papriky. Takto pripravené suroviny rozotrieme na jemnú nátierku.Nátierkou natierame čierny chlieb, pečivo alebo hrianky. Pred podávaním posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
                    227.Kuracie soté na šampiňónoch
                    500 g kuracích pŕs, 100 g šampiňónov, sójová omáčka, 250 g cibule, olej, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.
                    Mäso umyjeme, nakrájame na rezne a naklepeme. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme nakrájané šampiňóny. Vložíme kuracie prsia a prisypeme papriku. Chvíľu opražíme,obrátime a podlejeme vlažnou vodou. Po 15 minútach pridáme sójovú omáčku podľa chuti, osolíme a okoreníme. Dusíme do mäkka ešte asi 45 minút.
                    Podávame s dusenou ryžou.
 
               

Jedálny lístok na deň:

   

Diana

     
R: čaj,chlieb,debrecínka,maslo, / D: grepfruit            
O: kurací rezeň na šanpiňónoch,varené zemiaky,mrkvový šalát  
V: grécky šalát,chlieb,čaj  
V2:              
  Suroviny váha / g kJ kcal B / g S / g T / g
R: čaj 250 0   0,0 0,0 0,0
  chlieb 100 1001   5,6 0,9 51,4
  debrecínka 50 611   10,7 11,2 0,0
  maslo 20 600   1,0 16,2 0,0
  grapefruit 150 126   0,6 0,1 9,4
  kuracie rezne 150 540   28,4 1,5 0,4
  cibuľa 10 18   0,2 0,0 0,9
O: steril.šampiňóny 30 22   0,2 0,1 0,8
  zemiaky 100 348   2,4 0,3 18,6
  mrkva 150 213   1,7 0,3 11,1
  jablko 100 209   0,3 0,4 12,9
  grécky šalát 200 550   7,8 5,1 12,4
  chlieb 50 500   2,8 0,4 25,7
V: jogurt - Vitalinea 125 292   5,8 0,1 11,1
5030   67,5 36,6 154,7